Op deze pagina kunt u alle behandelingen vinden die een tandarts uitvoert. De behandelingen staan van A tot Z gerangschikt. U kunt dus gemakkelijk zoeken door het lijstje af te gaan, tot dat de desbetreffende behandeling gevonden is. Er is eerst een kleine samenvatting gegeven over de behandeling zelf. Als u op lees meer klikt, krijgt u meer informatie over de behandeling zelf.

Angsttandarts

Tandartsangst komt vaak voor. Wie extreem bang voor de tandarts is, kan tegenwoordig echter naar een zogenaamde angsttandarts: een tandarts die gespecialiseerd is in het omgaan met angstige patiënten. Tijdens een behandeling bij deze tandarts wordt er veel tijd uitgetrokken voor een consult of behandeling. Bovendien weet de tandarts hoe je angstgevoelens kunt verminderen, en beschikt hij (of zij) over meer verdovingstechnieken dan een gewone tandarts.

Lees meer

Anti Snurkbeugel

De officiële naam voor een anti-snurkbeugel is Mandibulair Repositie Apparaat (afgekort tot MRA), oftewel een apparaat dat de onderkaak verschuift. De MRA is een soort bitje dat de onderkaak iets naar voren trekt. Hierdoor blijft de keelholte beter geopend, en wordt de kans op snurken en slaapapneu kleiner. Er zijn verschillende types anti-snurkbeugels verkrijgbaar. De tandarts weet welke MRA past bij jouw klachten.

Lees meer

Autotransplantatie

Soms mist er in het gebit een tand of kies op een belangrijke plek. In dat geval kan er een autotransplantatie worden uitgevoerd. Een tand of kies die ergens anders in de mond minder hard nodig is, wordt dan getrokken en op de gewenste positie teruggeplaatst. De verplaatste tand of kies groeit na verloop van tijd weer vast in de kaak. Een autotransplantatie kan alleen uitgevoerd worden bij een gebit dat nog in de groei is. Voor volwassenen is deze techniek daarom ongeschikt.

Lees meer

Beugel

Met een beugel worden scheefstaande tanden en kiezen recht gezet en kan de stand van de kaak beïnvloed worden. Dit gebeurt doormiddel van trek- of duwkracht die de beugel uitoefent op het gebit. Er zijn veel verschillende soorten beugels die allemaal een specifieke werking hebben. Welke soort beugel gebruikt wordt hangt dus af van het gewenste effect. Een beugelbehandeling wordt uitgevoerd door een orthodontist en duurt, afhankelijk van de situatie, meestal enkele jaren.

Lees meer

Brug

Als een tand of kies verloren gaat, ontstaat er een ruimte in het gebit. Deze ruimte kan worden opgevuld door middel van een brug: een kunsttand of –kies die in de plaats van het verloren element komt. Deze prothese wordt bevestigd aan twee naastgelegen tanden of kiezen die fungeren als pijlers. Hierdoor beslaat een brug altijd minimaal drie opeenvolgende posities in de kaak.

Lees meer

Epithese

Een gingiva epithese (ook wel tandvlees epithese genoemd) is een uitneembare siliconen prothese die een deel van het tandvlees vervangt. De epithese is een goede oplossing voor mensen die teruggetrokken tandvlees hebben, waardoor hun tanden heel erg lang lijken en er bij de wortel grote ruimtes tussen de tanden ontstaan. De prothese wordt aangemeten bij de tandarts en wordt vervolgens door een tandtechnisch laboratorium op maat gemaakt.

Lees meer

Etsbrug

Een etsbrug wordt gebruikt om een ontbrekende tand te vervangen. Bij deze procedure wordt er een kunsttand gemaakt waar metalen vleugels aan vastzitten. Als de kunsttand geplaatst wordt, lijmt de tandarts de vleugels vast aan de achterkant van de naastgelegen gebitselementen. Zo blijft de neptand goed vastzitten en is er aan de buitenkant nagenoeg niets van te zien.

Lees meer

Facings

Een facing is een schildje van composiet of porselein dat gebruikt wordt om een beschadigde tand te bedekken. Facings worden door de tandarts op de oorspronkelijke tand geplakt en gaan ongeveer 5 tot 10 jaar mee. Door te bijten op iets hards, of de tanden als gereedschap te gebruiken, kan het materiaal echter al eerder kapot gaan. Het plaatsen van facings duurt niet lang: in een of twee tandartsbezoeken is je tand weer zo goed als nieuw.

Lees meer

Implantaat

Een implantaat is een kunstwortel in de vorm van een schroef, die als basis dient voor een kroon, brug, klikgebit of andere gebitsprothese. De schroef is gemaakt van titanium en wordt onder plaatselijke verdoving in het kaakbot geplaatst. Het kaakbot hecht zich vervolgens aan de schroef, zodat deze stevig vast komt te zitten. Hierna kan de prothese op de schroef worden bevestigd. Het plaatsen van een implantaat is een van de meest uitgevoerde ingrepen en verloopt in meer dan 95% van de gevallen succesvol. Implantaten gaan lang mee, mits de prothese en het omliggende tandvlees goed schoongehouden worden.

Lees meer

Kaakchirurg

Een kaakchirurg heeft zowel geneeskunde als tandheelkunde gestudeerd. Deze tandarts is gespecialiseerd in het behandelen van klachten in de mond, kaak of het aangezicht. Voor een behandeling bij de kaakchirurg heb je een verwijzing nodig van de tandarts, orthodontist of andere specialist. Meestal vindt deze behandeling plaats in het ziekenhuis.

Lees meer

Kindertandarts

In principe gaan kinderen, zodra hun melkgebit doorbreekt, naar de gewone tandarts. Voor sommige kinderen is dit echter te spannend, waardoor de tandarts vaak niet eens in hun mond kan kijken. Kinderen die extreem bang zijn, of die om een andere reden zich niet kunnen laten behandelen door de tandarts, kunnen terecht bij een kindertandarts: een tandarts die gespecialiseerd is in omgaan met en behandelen van kinderen.

Lees meer

Klikgebit

Een klikgebit, ook wel overkappingsprothese genoemd, is een kunstgebit dat aan een steg wordt vastgeklikt. Een steg is een soort metalen brug die aan het kaakbot is bevestigd door middel van twee of meer implantaten. Een overkappingsprothese zit daardoor steviger vast dan een regulier kunstgebit, maar kan (en moet) wel dagelijks uit de mond worden gehaald. Het aanmeten van een klikgebit is iets ingrijpender dan het plaatsen van een standaard kunstgebit: de implantaten bestaan uit titanium schroeven die in het kaakbot worden aangebracht.

Lees meer

Kroon

Een kroon is een kunsttand of -kies die gebruikt wordt om een gebitselement te vervangen. Deze prothese bestaat uit een soort kapje dat over de oude tand of kies wordt geplaatst. Omdat een kroon in de kleur van het gebit wordt gemaakt, valt hij niet op in de mondholte. Ook qua gevoel is een kroon nauwelijks te onderscheiden van een echt gebitselement. Over het algemeen gaan kronen lang mee.

Lees meer

Kunstgebit

Een kunstgebit bestaat uit een uitneembare kunsthars plaat waarin kunsttanden en –kiezen zitten. Het kunstgebit kan het hele gebit vervangen (volledige prothese) of alleen de functie van een paar tanden of kiezen overnemen (gedeeltelijke prothese).

Lees meer

Tanden Bleken

Niet tevreden over de kleur van je gebit? Tanden bleken is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Tanden en kiezen verkleuren naarmate we ouder worden. Dat komt doordat het gelige tandbeen steeds dikker wordt, maar kan ook veroorzaakt worden door roken of het eten en drinken van gekleurde voedingsmiddelen, zoals rode wijn, thee en koffie. Tanden bleken is een van de meest uitgevoerde behandelingen en kan zowel thuis als bij de tandarts of een professionele praktijk worden gedaan.

Lees meer

Tandvleescorrectie

Een tandvleescorrectie kan een oplossing zijn als je teveel of juist te weinig tandvlees hebt. Door middel van de nieuwste technieken is het mogelijk om tandvlees te verwijderen of te verplaatsen. Meestal kun je voor deze ingrepen terecht bij een parodontoloog: een tandarts die gespecialiseerd is in tandvleesproblemen.

Lees meer

Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel een zenuwbehandeling of endodontische behandeling genoemd. Bij deze ingreep wordt de pulpa (zachte kern met zenuwen en bloedvaatjes) uit de wortelkanalen verwijderd, zodat de kies gevoelloos wordt. De wortelkanalen worden daarna weer opgevuld en de tand of kies wordt afgesloten met een vulling. Een wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd door de tandarts of endodontoloog.

Lees meer