Tandvleescorrectie

Wat is een tandvleescorrectie?

Een tandvleescorrectie kan een oplossing zijn als je teveel of juist te weinig tandvlees hebt.

Door middel van de nieuwste technieken is het mogelijk om tandvlees te verwijderen of te verplaatsen. Meestal kun je voor deze ingrepen terecht bij een parodontoloog: een tandarts die gespecialiseerd is in tandvleesproblemen.

Wanneer een tandvleescorrectie?

Er zijn een aantal situaties waarin een tandvleescorrectie kan worden toegepast:

  • Teveel tandvlees: dit word ook wel ‘gummy smile’ genoemd. Hierdoor lijken de tanden erg kort, wat bij het lachen een minder fraai gezicht is;
  • Asymmetrisch tandvlees: hierdoor lijkt de ene tand langer dan de andere;
  • Te weinig tandvlees: een aandoening waarbij de tandhalzen bloot liggen en de tanden erg lang lijken. In dit geval kan er ook sprake zijn van gevoelige tanden, vooral bij het eten en drinken van iets kouds. Te weinig tandvlees kan een gevolg zijn van tandvleesontsteking, waardoor het tandvlees zich heeft teruggetrokken.

Een tandvleescorrectie is (vooral bij een teveel aan tandvlees) in veel gevallen geen medische noodzaak, maar een manier om het uiterlijk te verfraaien. Deze behandeling wordt daarom ook wel ‘cosmetische parodontale chirurgie’ genoemd.

Tandvleescorrectie, hoe gaat dat?

Een tandvleescorrectie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd:

Behandeling bij teveel tandvlees (gummy smile) of asymmetrisch tandvlees:

  • Het overtollige tandvlees wordt weggebrand met door middel van laserstralen, of wordt weggesneden;
  • Als er sprake is van teveel tandbot, zal de parodontoloog het teveel aan bot wegslijpe
  • Het tandvlees wordt gehecht. Als er alleen gelaserd is, is hechten niet nodig omdat de laserstralen de bloedvaatjes direct dichtschroeien.

Door het verwijderen van overtollig tandvlees wordt er een groter tandoppervlak zichtbaar. Dit wordt ook wel ‘kroonverlenging’ genoemd.

Behandeling bij te weinig tandvlees:

  • De parodontoloog snijdt een klein stukje weefsel uit het gehemelte en transplanteert dit naar de plek waar extra tandvlees nodig is. Het getransplanteerde weefsel wordt aan het bestaande tandvlees gehecht en groeit na verloop van tijd vanzelf vast.

Bovenstaande behandelingen worden onder lokale verdoving uitgevoerd.

Na een tandvleescorrectie

Na de tandvleescorrectie kan het behandelde tandvlees wat pijnlijk aanvoelen. Als er bot weggeslepen is, kan ook die plek pijn gaan doen. Meestal is dit goed te bestrijden met pijnstillers.

Tandvlees dat pas gehecht is, mag de eerste tijd niet worden gepoetst. Afhankelijk van de situatie zal de parodontoloog je vertellen hoe je je gebit moet verzorgen.

Het resultaat van een tandvleescorrectie is niet in alle gevallen blijvend: tandvlees dat met een laser is weggebrand, kan na verloop van tijd terug groeien. De behandeling kan dan eventueel herhaald worden.

Tandvleescorrectie kosten

Wat gaat een tandvleescorrectie kosten? Dat hangt af van wat er precies moet gebeuren en welke techniek er wordt toegepast. Voor het weglaseren van teveel tandvlees ben je al gauw een paar honderd euro kwijt. De kosten voor een tandvleestransplantatie lopen vaak op tot een paar duizend euro. De parodontoloog kan je meer vertellen over de tandvleescorrectie kosten. Informeer bij je zorgverzekeraar of je een gedeelte van dit bedrag vergoed krijgt via een aanvullende tandartsverzekering.

Laat een Reactie achter

  1. Bayan

    Ik heb een vraag. Doen jullie laser voor de tandvlees bij Gummy smile . Want ik heb heelkliene tanden en te veel tandvlees.