Wat is tanden bleken?

Niet tevreden over de kleur van je gebit? Tanden bleken is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Tanden en kiezen verkleuren naarmate we ouder worden. Dat komt doordat het gelige tandbeen steeds dikker wordt, maar kan ook veroorzaakt worden door roken of het eten en drinken van gekleurde voedingsmiddelen, zoals rode wijn, thee en koffie. Tanden bleken is een van de meest uitgevoerde behandelingen en kan zowel thuis als bij de tandarts of een professionele praktijk worden gedaan.

Wanneer tanden bleken?

Tanden kunnen om diverse redenen gebleekt worden. Meestal willen mensen hun hele gebit een paar tinten witter laten maken. Soms is een enkele tand geler dan de rest van het gebit, bijvoorbeeld door een ontsteking of nadat de tand een klap heeft gehad. In dat geval kan alleen deze tand gebleekt worden. Vraag je tandarts altijd eerst om advies voordat je je tanden laat bleken. Je gebit moet namelijk gezond en vrij van gaatjes zijn als de behandeling wordt gestart.

Tanden bleken, hoe gaat dat?

Om je tanden stralend wit te krijgen, wordt een tandenbleekbehandeling meestal uitgevoerd met bleekmiddelen die peroxides bevatten. Dit kan op twee manieren:

  • Het gebit wordt van buitenaf gebleekt. Dit gebeurt doorgaans met behulp van een bleeklepel (soort bitje) waarmee het bleekmiddel op de tanden en kiezen wordt aangebracht. Deze methode kan eventueel thuis verder voortgezet worden;
  • Het gebit wordt van binnenuit gebleekt. Deze methode wordt alleen toegepast bij ‘dode’ tanden of kiezen. Meestal gaat het hierbij om 1 verkleurde tand. De tandarts bleekt dit element door bleekmiddelen in het wortelkanaal te spuiten.

Houd er rekening mee dat de bleekmiddelen geen effect hebben op kronen en bruggen: deze behouden hun eigen kleur!

Een andere methode om tanden te bleken is de lasertechniek. Tanden laseren gebeurt met een speciale gel die door middel van laserlicht wordt geactiveerd. Deze methode heeft een goed resultaat en is snel klaar: meestal is je gebit na een uur al een paar tinten lichter. Wel is deze behandeling relatief duur.

Het resultaat van tanden bleken en tanden laseren is helaas altijd tijdelijk. Door kleurstoffen in voeding en drank, zullen de tanden en kiezen toch geleidelijk aan weer verkleuren. Hoe snel dit gebeurt, verschilt per persoon. Het gebruik van een goede whitening tandpasta kan het verkleuren wel langer uitstellen. De tandarts kan je hierover adviseren.

Tanden bleken complicaties

Het is belangrijk dat het tanden bleken door (of onder begeleiding van) een tandarts of andere professionele mondzorgverlener wordt uitgevoerd. Dit voorkomt complicaties als:

  • Het lekken van de bleekvloeistof in de mondholte. Dit veroorzaakt klachten als witte, pijnlijke brandblaren op tong en tandvlees;
  • Aantasting van het glazuur. Bij overmatig bleken, kan het gebit gevoelig worden en er dof uit gaan zien: de beschermende, glanzende glazuurlaag is dan nagenoeg verdwenen. De witte tint is dan van hele korte duur: kleurstoffen uit voedsel en drank dringen snel door in het tandbeen, waardoor het gebit direct weer verkleurt.

De tandarts of specialist weet hoe de mondholte beschermd wordt tegen het bleekmiddel en houdt in de gaten of het glazuur na het bleken nog intact is. Bleek je gebit dan ook nooit op eigen houtje, maar vraag je tandarts om advies. Zo vermijd je complicaties bij tanden bleken.

Tanden bleken kosten

Wat gaat tanden bleken kosten? Dat hangt vooral af van de gekozen methode. Voor het tanden bleken bij de tandarts of in een gespecialiseerde praktijk ben je al snel een paar honderd euro kwijt, de specifieke prijzen kan je vinden bij de tandartstarieven. Tanden laseren is duurder, maar ook dit verschilt per behandelaar. Tanden bleken wordt meestal niet vergoed door het basispakket van je zorgverzekering. Wel is het zo dat sommige aanvullende verzekeringen de kosten van tanden bleken gedeeltelijk vergoeden.

Laat een Reactie achter