Wat is een implantaat?

Een implantaat is een kunstwortel in de vorm van een schroef, die als basis dient voor een kroon, brug, klikgebit of andere gebitsprothese. De schroef is gemaakt van titanium en wordt onder plaatselijke verdoving in het kaakbot geplaatst. Het kaakbot hecht zich vervolgens aan de schroef, zodat deze stevig vast komt te zitten. Hierna kan de prothese op de schroef worden bevestigd. Het plaatsen van een implantaat is een van de meest uitgevoerde ingrepen en verloopt in meer dan 95% van de gevallen succesvol. Implantaten gaan lang mee, mits de prothese en het omliggende tandvlees goed schoongehouden worden.

Wanneer een implantaat?

Een implantaat is een goede oplossing als één of meerdere gebitselementen verloren zijn gegaan, bijvoorbeeld door een ongeluk of als gevolg van tandbederf. Er is geen minimum of maximum leeftijd voor een implantaatoperatie. Wel is het een voorwaarde dat het kaakbot volgroeid is en dat het tandvlees gezond is. Daarnaast is het belangrijk dat er genoeg bot aanwezig is om de schroef in te kunnen plaatsen. Is dat niet het geval, dan kan de tandarts eerst eventueel een bothersteloperatie (laten) uitvoeren.

Een implantaat plaatsen, hoe gaat dat?

Het plaatsen van een implantaat gebeurt in stappen. Om de schroef in de kaak te kunnen plaatsen moet de tandarts of implantoloog eerst een gat in het kaakbot boren. Er zijn twee manieren waarop het implantaat kan worden ingebracht:

  • Eén-fase behandeling: in dit geval blijft de bovenkant van de schroef boven het tandvlees uitsteken. Als de schroef goed is vastgegroeid, kan de tandarts de kroon plaatsen zonder dat het tandvlees geopend hoeft te worden;
  • Twee-fasen behandeling: bij deze methode wordt de schroef bedekt door het tandvlees totdat het implantaat goed is vastgegroeid. Daarna, in de tweede fase, wordt het tandvlees ingesneden om de schroef bloot te leggen en wordt de kroon geplaatst.

Na het inbrengen van het implantaat duurt het enige tijd voordat de definitieve kroon, brug of het klikgebit kan worden geplaatst. Het bot heeft een paar maanden nodig om zich aan de schroef te hechten. Tijdens deze inhelingsperiode krijg je een tijdelijke kroon, brug of andere prothese.

Implantaat kosten

Wat gaat een implantaat kosten? Dat hangt af van een aantal factoren, zoals:

  • De hoeveelheid implantaten die moeten worden ingebracht;
  • Het tarief van de behandelende tandarts en tandtechnicus;
  • Het soort prothese dat op het implantaat wordt bevestigd (kroon, brug of klikgebit);
  • Eventuele extra behandelingen bij complicaties, zoals een bothersteloperatie.

De kosten voor een implantaat worden vaak gedeeltelijk vergoed door je zorgverzekering. Hoeveel je precies terugkrijgt hangt af van de (aanvullende) verzekering die je hebt afgesloten. Informeer bij je tandarts en verzekeringsmaatschappij wat een implantaat gaat kosten en hoeveel je verzekering precies vergoedt.

Laat een Reactie achter