Etsbrug

Wat is een etsbrug?

Een etsbrug wordt gebruikt om een ontbrekende tand te vervangen. Bij deze procedure wordt er een kunsttand gemaakt waar metalen vleugels aan vastzitten. Als de kunsttand geplaatst wordt, lijmt de tandarts de vleugels vast aan de achterkant van de naastgelegen gebitselementen. Zo blijft de neptand goed vastzitten en is er aan de buitenkant nagenoeg niets van te zien.

Wanneer een etsbrug plaatsen?

Een etsbrug is een goede vervanging voor een ontbrekend gebitselement, maar is wel minder sterk dan een kroon of implantaat. Daarom wordt deze methode meestal niet gebruikt om een element achter in de mond te vervangen, waar de kauwkracht het grootst is. De tandarts zal vooral een etsbrug plaatsen als het gaat om één ontbrekende tand, waarbij de naastgelegen tanden in goede conditie zijn.

Etsbrug plaatsen, hoe gaat dat?

Voordat de etsbrug wordt geplaatst, worden de tanden naast het ontbrekende element licht bijgeslepen. Op die manier wordt er ruimte gemaakt voor de vleugels. Hierna wordt er een afdruk van het gebit gemaakt, op basis waarvan de tandtechnicus een kunsttand vervaardigt. Als de prothese klaar is, zal de tandarts de etsbrug plaatsen en de metalen vleugels met speciaal cement vastlijmen aan de achterkant van de buurtanden. Het plaatsen van een etsbrug is over het algemeen niet pijnlijk of belastend.

Voordelen etsbrug:

Een etsbrug wordt op een minder ingrijpende manier geplaatst dan een brug, kroon of implantaat. Andere voordelen van een etsbrug zijn:

  • Behoud van de buurelementen: deze tanden hoeven nauwelijks bewerkt te worden;
  • De prothese is relatief eenvoudig te verwijderen;
  • Lagere kosten dan bij het plaatsen van een implantaat, brug of kroon.

Mis je een tand en wil je deze laten vervangen? Vraag je tandarts om advies. Hij of zij kan meer vertellen over de voordelen van een etsbrug en weet of deze methode geschikt is in jouw situatie.

Laat een Reactie achter