Brug

Wat is een brug?

Als een tand of kies verloren gaat, ontstaat er een ruimte in het gebit. Deze ruimte kan worden opgevuld door middel van een brug: een kunsttand of –kies die in de plaats van het verloren element komt. Deze prothese wordt bevestigd aan twee naastgelegen tanden of kiezen die fungeren als pijlers. Hierdoor beslaat een brug altijd minimaal drie opeenvolgende posities in de kaak.

Wanneer een brug?

Als een verloren tand of kies niet vervangen wordt, kunnen de naastgelegen gebitselementen gaan verschuiven en scheef gaan staan. Een missende tand of kies kan bovendien problemen opleveren bij het eten. Daarnaast is een ‘gapend gat’ in het gebit vaak een lelijk gezicht. Een brug is een mooie oplossing die lang meegaat. Dankzij de pijlers zit de prothese stevig vast, waardoor je probleemloos kunt bijten en kauwen.

Soorten bruggen

Er zijn meerdere soorten bruggen die de tandarts kan plaatsen. De meest gebruikte soorten zijn:

  • Gewone brug: hierbij wordt het middelste element vervangen door een kunsttand of –kies (‘dummy’), en fungeren de aan weerszijde gelegen elementen als pijlers;
  • Vrij-eindigende brug: bij deze constructie bevinden de pijlers zich aan een kant van de ontbrekende kies of tand. Het zwevende kunstelement zit dus aan het einde van het rijtje;
  • Etsbrug: wordt vaak gebruikt om een ontbrekende tand te vervangen. Deze brug wordt alleen toegepast als de naastgelegen tanden nog gaaf zijn. Bij een etsbrug wordt er niet gewerkt met pijlers, maar wordt de kunsttand aan de naastgelegen tanden vastgelijmd.

Ook het materiaal waarvan de brug gemaakt is, kan verschillen. Bruggen worden meestal gemaakt van porselein, metaal of een combinatie van beide.

Een brug plaatsen, hoe gaat dat?

Het plaatsen van een brug wordt in meerdere stappen gedaan. In grote lijnen gaat het plaatsen van een brug als volgt:

  • Afslijpen van de elementen die als pijlers dienen, zodat de brug straks goed aan deze tanden of kiezen bevestigd kan worden;
  • In sommige gevallen zijn kiezen of tanden niet sterk genoeg om als pijler te fungeren. De tandarts kan dan in dit stadium een opbouw maken. Er wordt dan een soort pin in het wortelkanaal aangebracht waaraan de prothese later wordt verankerd.
  • Afdruk maken en kleur bepalen van het gebit: op basis hiervan kan de tandtechnicus de prothese op maat maken;
  • Plaatsen van een tijdelijke brug: deze blijft zitten totdat de echte brug klaar is en voorkomt dat de naastgelegen tanden en kiezen in de tussentijd scheef gaan groeien;
  • Plaatsen van de definitieve brug. Deze wordt met speciaal cement vastgelijmd op de pijlers.

Brug kosten

Wat gaat een brug kosten? Dat hangt van veel factoren af, zoals de tarieven van de behandelaar en de tandtechnicus, het soort brug, het gebruikte materiaal en eventuele complicaties (zoals het maken van een opbouw). De kosten voor een brug worden meestal voor een deel vergoed door een aanvullende tandartsverzekering. Hoe groot dat bedrag is verschilt per zorgverzekeraar en polis. Informeer bij je tandarts en verzekeraar over wat een brug gaat kosten en hoeveel je precies terugkrijgt.

Laat een Reactie achter