Beugel

Wat is een beugel?

Met een beugel worden scheefstaande tanden en kiezen recht gezet en kan de stand van de kaak beïnvloed worden. Dit gebeurt doormiddel van trek- of duwkracht die de beugel uitoefent op het gebit. Er zijn veel verschillende soorten beugels die allemaal een specifieke werking hebben. Welke soort beugel gebruikt wordt hangt dus af van het gewenste effect. Een beugelbehandeling wordt uitgevoerd door een orthodontist en duurt, afhankelijk van de situatie, meestal enkele jaren.

Wanneer een beugel?

Een beugel is niet alleen maar een hulpmiddel om het gebit er mooier uit te laten zien. Scheefstaande tanden en kiezen kunnen ook problemen opleveren met praten en eten, en zijn daarbij vaak moeilijker schoon te houden. Ingrijpen met een beugel is dan een medische noodzaak.

Een beugelbehandeling wordt meestal gestart in de tienerjaren. Het gebit en de stand van de kaak zijn dan nog goed te corrigeren en bovendien kan er gebruik worden gemaakt van de ruimte die tijdens het wisselen ontstaat. Maar ook op volwassen leeftijd is het nog mogelijk om het gebit te corrigeren door middel van een beugel.

Soorten beugels

Er zijn veel soorten beugels die de orthodontist kan inzetten bij een behandeling. De bekendste soorten beugels zijn:

  • Uitneembare beugel: wordt vaak gebruikt om een overbeet te corrigeren;
  • Blokbeugel: corrigeert de stand van de onderkaak;
  • Buitenbeugel: verplaatst de grote kiezen en remt de groei van de bovenkaak;
  • Slotjesbeugel (ook vaste beugel of brackets genoemd): corrigeert scheefstaande tanden en kiezen;
  • Retentiebeugel: vaste beugel die voorkomt dat de tanden weer terug groeien in hun oude positie. Deze beugel wordt vaak aan het einde van de behandelperiode gebruikt.

Hoe kom je aan een beugel?

Meestal verwijst je tandarts je naar een orthodontist als er sprake is van scheefstaande tanden of als het boven- en ondergebit niet goed op elkaar aansluiten. Deze specialist onderzoekt je gebit, analyseert de problemen en stelt een behandelplan op. Vervolgens wordt er een beugel op maat gemaakt en kan de behandeling beginnen. De duur van de behandeling hangt af van de situatie. Sommige mensen hoeven maar één jaar een beugel te dragen, bij anderen is er sprake van een meerjarenplan.

Beugel kosten

Wat gaat een beugel kosten? Een beugelbehandeling is niet goedkoop. Gemiddeld ben je een paar duizend euro kwijt voor het hele traject. Gelukkig worden de kosten voor een beugel bij kinderen gedeeltelijk vergoed. Hoe groot deze vergoeding is, hangt af van je (aanvullende) verzekering. Ook een beugelbehandeling bij volwassenen wordt meestal voor een deel vergoed. Informeer bij je zorgverzekeraar over de vergoeding van beugel kosten.

Laat een Reactie achter