Autotransplantatie

Wat is een autotransplantatie?

Soms mist er in het gebit een tand of kies op een belangrijke plek. In dat geval kan er een autotransplantatie worden uitgevoerd. Een tand of kies die ergens anders in de mond minder hard nodig is, wordt dan getrokken en op de gewenste positie teruggeplaatst. De verplaatste tand of kies groeit na verloop van tijd weer vast in de kaak. Een autotransplantatie kan alleen uitgevoerd worden bij een gebit dat nog in de groei is. Voor volwassenen is deze techniek daarom ongeschikt.

Wanneer een autotransplantatie?

Het transplanteren van tanden of kiezen wordt meestal uitgevoerd als er sprake is van een niet of slecht aangelegd gebitselement. In uitzonderlijke gevallen wordt een autotransplantatie ook uitgevoerd na een ongeluk waarbij er een belangrijke tand of kies verloren is gegaan.

Deze operatie kan alleen slagen als de verplaatste tand of kies nog groeit. Alleen dan kan het gebitselement zich nog verder wortelen op de nieuwe plek. Autotransplantatie wordt daarom alleen uitgevoerd bij kinderen van ongeveer 11 tot 17 jaar.

Autotransplantatie, hoe gaat dat?

Een autotransplantatie wordt uitgevoerd door de kaakchirurg. Meestal zijn er een paar afspraken nodig: een voor het vooronderzoek (het maken van röntgenfoto’s en opstellen van een behandelplan), een voor de operatie en minimaal een voor de nacontrole.

De operatie verloopt als volgt:

  • De kaken worden gevoelloos gemaakt door middel van een lokale verdoving;
  • De kaakchirurg boort een gaatje in de kaak op de plek waar de tand of kies moet komen;
  • De te verplaatsen kies of tand wordt getrokken en direct op de nieuwe plek gezet;
  • Het verplaatste gebitselement wordt vastgezet met hechtingen.

Na een autotransplantatie

Als de verdoving is uitgewerkt, kunnen de kaken pijn gaan doen. Ook kan er een zwelling ontstaan en kan de plek waar de tand of kies getrokken is een beetje nabloeden. De kaakchirurg zal een recept voor pijnstillers meegeven. Direct beginnen met koelen helpt om een zwelling te voorkomen.

Na de operatie mogen de oude en nieuwe positie van de tand of kies een tijdje niet gepoetst worden. De kaakchirurg geeft advies over het schoonhouden van het gebit.

De eerste paar weken zit de verplaatste tand of kies nog een beetje los in de kaak. Houd hier rekening mee met eten: vloeibaar of zacht voedsel heeft de voorkeur.

Autotransplantatie kosten

Wat gaat een autotransplantatie kosten? Dat hangt af van de situatie. Factoren als het aantal gemaakte röntgenfoto’s, de soort verdoving en de moeilijkheidsgraad van de operatie kunnen de rekening aardig doen oplopen. Kosten voor autotransplantatie bij kinderen worden meestal vergoed via de basisverzekering.

Laat een Reactie achter