Anti snurkbeugel

Wat is een anti-snurkbeugel?

De officiële naam voor een anti-snurkbeugel is Mandibulair Repositie Apparaat (afgekort tot MRA), oftewel een apparaat dat de onderkaak verschuift. De MRA is een soort bitje dat de onderkaak iets naar voren trekt. Hierdoor blijft de keelholte beter geopend, en wordt de kans op snurken en slaapapneu kleiner. Er zijn verschillende types anti-snurkbeugels verkrijgbaar. De tandarts weet welke MRA past bij jouw klachten.

Wanneer een anti-snurkbeugel?

Een MRA is speciaal ontworpen voor mensen die last hebben van slaapapneu en/of snurken dat veroorzaakt wordt door het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS). Bij deze aandoening wordt de luchtpijp tijdens de slaap geblokkeerd door een verslapte tong, wang of overtollig weefsel in de keelholte. Deze vorm van slaapapneu en snurken komt relatief vaak voor bij mensen ouder dan vijftig jaar en bij mensen die last hebben van overgewicht. De anti-snurkbeugel zorgt ervoor dat de keelholte vrij blijft, zodat er geen belemmering meer is om te ademen.

Hoe kom je aan een anti-snurkbeugel?

Er worden tegenwoordig veel soorten anti-snurkbeugels aangeboden. Daar zitten helaas ook een hoop slechte producten tussen die niet helpen. Voor een goede antisnurk-beugel kun je het beste naar de tandarts. Deze kan je doorverwijzen naar de KNO-arts of andere specialist, die vervolgens onderzoekt waar je klachten vandaan komen en of de MRA een goede oplossing is. De anti-snurkbeugel is niet voor iedere snurker of apneu patiënt geschikt: mensen met een kunstgebit, een beperkte mondopening of bepaalde gebitsproblemen mogen deze prothese niet gebruiken.

Kom je wel in aanmerking voor een MRA, dan worden er afdrukken gemaakt van je gebit. Op basis daarvan wordt de beugel speciaal op maat gemaakt. De tandarts of specialist legt uit hoe je de beugel moet gebruiken, en controleert regelmatig of de werking ervan nog goed is.

Voordelen en nadelen anti-snurkbeugel

De MRA is niet de enige oplossing bij snurken. Andere methodes die gebruikt worden om slaapapneu en snurken te voorkomen of te verminderen zijn onder andere:

  • Het ’s nachts dragen van een CPAP (continuous positive airway pressure), een soort maskertje dat lucht met een bepaalde druk in de mondholte blaast om te voorkomen dat de keelholte ‘dichtklapt’;
  • Operatief verwijderen van overtollig weefsel uit de keelholte;
  • Volgen van een dieet om gewicht te verliezen (overgewicht speelt een grote rol bij slaapapneu en snurken).

Van deze oplossingen is het dragen van de MRA een van de minst ingrijpende. Andere voordelen van de anti-snurkbeugel zijn het grote succespercentage (bij het merendeel van de MRA gebruikers verbeteren de klachten), en het snelle resultaat.

De nadelen van een anti-snurkbeugel zijn dat er soms pijn in de kaken kan optreden en dat je last kunt krijgen van een droge mond en irritatie in de mondholte.

Anti-snurkbeugel kosten

Wat gaat een anti-snurkbeugel kosten? Het aanmeten van een goede MRA is niet goedkoop. Er zijn niet alleen productie- en materiaalkosten aan verbonden, maar ook kosten voor het maken van foto’s en een gebitsafdruk, plus het tarief van de behandelende tandarts of specialist. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de kosten van een MRA, vooral als er sprake is van slaapapneu. Informeer bij je zorgverzekeraar of de anti-snurkbeugel kosten vergoed worden.

Laat een Reactie achter